Wednesday, May 6, 2009

Day 9-10

Szerdan mar a teljes leeresztes mezejen voltunk, de azert megsem maradhattunk otthon, igy a meg ervenyes varosnezo berletunket felhasznalva, lebuszoztunk az uzleti negyedbe, ahol felultunk a Brooklynba tarto buszra. Az eddigi legnagyobb tudasu idegen vezetovel volt dolgunk; nemcsak tortenelmi tenyekrol meselt, hanem a modernkori es mindennapi Brooklynrol is. O peldaul 25 eve el ott, es elmeselte, hogy hany fele nyelvet hall, es milyen embereket lat, az alatt a 20 perc alatt, amig eljut a metromegallotol a hazaig.

Legalabb kivulrol lathattuk a botanikus kertet, amire mar nem jutott idonk, illetve a hires Brownstone hazsorokat, amirol nem tudtunk fotot csinalni, mert nem alltunk meg egy piros lampa erejeig sem, azon a kornyeken, de nem azert mert feltunk, hanem, mert pont ott nem volt lampa, es ezekbe a szuk utcakba nem hajthatott be a busz.
Amugy semmi extra nincs ebben a varosreszben. Csak mas, mint Manhattan. Visszaterve a szigetre megneztuk a Rendorsegi Muzeumot, nagyon komplett volt, kulon emelettel emlekezve Szeptember 11-ere, es az azt koveto idoszakra, bemutatta, hogy milyen valtozasokon ment keresztul a new yorki Rendorseg.

Aztan seta a Wall streetre, hogy sajat szemunkkel lassuk......azt a szuk utcat, ahol elheleyzkedik, amugy nem is a Wall streeten van, hanem a Broad-on. Legalabbis a zaszlos eleje. Egyik bejarata van csak a Wall Streeten. Megneztuk a Trinity Church-et, aminek van egy sirkertje; es tobbek kozott ott fekszik Hamilton Elnok is. Aztan setaltunk a Broadway elejen, lefoglaltuk masnapra a bucsubecsinalt helyszinet es elmentunk egy Ramen evo helyre, amit meg itthon neztem ki, es kozel volt a szallasunkhoz http://nymag.com/listings/restaurant/ramen-setagaya/ . Ott ultunk az ablaknal, ami az egyik foton lathato ezen a honlapon.

A csutortok reggel fajdalmasan indult, azzal a tudattal, hogy ez az utolso napunk. Meg elmentunk a Termeszettudomanyi muzeumba, ahol az űr kozpontra voltunk kivancsiak, na meg a hatalmas dinocsontvazakra a foteremben. Egyebkent nagy vitrinek vannak berendezve temak szerint, afrikai szavanna, bozotos, sivatag, esoerdo stb...stb. Preparalt allatok es emberek. En inkabb a Discoveryt nezem, de persze ezek a kirakatok konkretan 1936-ban lettek berendezve (ha jol emlekszem), ugyhogy akkor meg nem volt ilyen csatorna, es "Az i-tenek a fejukre estek" sem lett meg leforgatva. De azert igy is dugig volt visitozo gyerekcsordaval (Felreertes ne essek, szeretnenk gyereket, de a rohangalo-sikoltozo kiskolykoktol a legtobb nonek nem labad konnybe a szeme. Szoval nagyon profi volt, csak nem tudtunk mindent vegigolvasni, mert egy kicsit azert tul sok volt a szakzsargon raadasul angolul. Besetaltunk a Central Parkba, mert a biciklis affer ota nem tettuk be a labunkat es azert meg szivesen setaltunk volna benne egy
kicsit. Remeltem, hogy latunk mokusokat peldaul. Lattunk, konkretan egy meterrol. Cuuuukiiiiii. Persze latszott, hogy ki a helyi, es ki a turista. A turista ujjongott, es kattogtatott, meg etetett; a lokalis pedig csak elsetalt mellette, mintha egy kobor macska lett volna. Na, peldaul kobor macskat azt nem lattunk, csak patkanyt, egyet, a mi utcankban :D Szep nagy darab volt; a szemetet kajalta. Ami egyebkent nagyon kulturaltan, egyen-fekete zsakokban gyulik ketnaponta es elviszik, nincsenek kontenerek, a haztartasi, vagy "ipari" szemetet (ertsd: ettermi szemet) a jardan gyujtik. Persze ha van patkany az megse koser, ebben egyeterthetunk. Minden zold volt, viragok, fenykepeszkedo naszparok (3!) kizarolag a Bethesda szokokut korul. Eperfoldekre nem kerultunk, igy nem rottuk le tiszteletunket John Lenon emlekmuvenel. Csak amikor a Dakota-haz mellett vitt el a turabusz, akkor lettem szomoru ket nappal elotte. Osszefutottunk a Magyar Telekom Vezerigazgatojaval, konkretan belebotlottunk, amikor kijottunk a park ajandek-boltjabol. Ez nagyon valoszinu volt, de tenyleg. Aztan buszoztunk, setaltunk, meg egy kis vasarlas, es teeeesztaaaaa, ja nem, tesztat nem kaptunk vacsorara, de nagyon szuper volt a menu, a pincernonk ugy beszelt mint egy haromeves kislany. Nem, nem volt ferfi, de igy is vicces volt. Gyakorlatilag enekelt, alig ertettuk. Kellemesen, pityokasan hazasetaltunk, illetve csak en voltam benyomva szokas szerint :D Nem, nem azert mert sokat iszom, hanem mert megart a keves is. MAsnap reggel elsetaltam a Whole Foodsba, ami mazlimra harom saroknyira volt. Elmerultem az organikus termekek kavalkadjaba, beugrott nehany liter sajat markas sampon, testapolo, tusfurdo kombo, nagyon durvan nyomott araon. Vegre valami olcso!!! Ohh es vettem egy dinnyeillatu dezodort is, ohne aluminium, csak so kristaly, jeeeeeeeee. Ja es mukodik is! (Hu, most lelkiszemeim elott az Aposom; fogja a fejet, hogy milyen hulyeseget hordok itt ossze, vagy az is lehet, hogy nem :D)
Taxit fogtunk 11 korul, a sofor ezuttal mindegy volt, hogy urdut vagy angolul beszel, mert ugyanugy hangzott, tok ciki volt, persze nem nekunk. JFK nagyon lepattant, szegyellhetnek magukat, foleg azert, mert a taligaert $5-t kertek. Szanalmas. A csomagolas dupla annyi volt, mint Ferihegyen pedig az sem olcso. Nemi folpack, mekkora uzlet. De legalabb nem mocskos es nemileg kevesbe roggyant allapotban lathattuk viszont a csomagjainkat a 2A-n.

No comments:

Post a Comment